keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Juhlavuoden talo - Osa 2

Kesällä oli ihan huikeaa saada talon vanha hirsikehikko näkyviin. Tunsin suorastaan fyysistä iloa siitä, että pitkälti yli sata vuotta sitten viimeksi auringonvalon nähneet hirret saivat yhden kesän paistatella kesähelteessä (ja viime kesän säät muistaen, myös virkistyä kesäsateista).

Yllätyimme kehikon kunnosta positiivisesti ja hirrenvaihdoissa päästiin arveltua vähemmällä. Tylsempi yllätys taas oli se, että talo seisoo sekalaisemman kivijalan päällä, kuin luulimme. Toisaalta kivijalan tyyppi vahvisti aiemminkin tiedettyä käsitystä talon erityisen vanhasta iästä. Kuvissa näkyvä vaaleampi / ruskeampi hirsipinta johtuu siitä, että hirsiä on juuri ennen aiempaa laudoitusta paikoitellen suoristettu kirveellä. Harmaa ja punapultainen pinta on ollut joskus aikoinaan sään armoilla. Myös jonkinlaista savipinnoitetta oli osassa hirsiä jäljellä, esimerkiksi juuri tässä tuvan päädyssä.

Heinäkuun puolivälissä tulivat viime kesältä tutut rakennusmiehet, Arto ja Riku, auttamaan Teemua uusien kuistien rakentamisessa ja ulkoverhouksen tekemisessä. Ensin tehtiin pohjat uuteen keittiökuistiin ja takakuistiin, minkä jälkeen rakennettiin keittiökuistiin seinät ja katto.Keittiökuistin ja takakuistin anturat valettiin yhdellä kerralla. Päädyn anturaan painettiin viikon vanhan Fridan ja lähes 2,5-vuotiaan Lennartin jalanjäljet ja kirjattiin vuosiluku.


Elokuun alussa purettiin talon edestä vanha lasitettu veranta. Ensin poistettiin lasit ja sen jälkeen rakennelma parvekkeineen irrotettiin hirsirungosta ja vedettiin traktorilla nurin. Odotettua isompi operaatio olikin vanhan betonilaatan purku. Se ei lähtenytkään naapurin kaivinkonekuskin jääpiikillä mihinkään, mutta onneksi Marttilan Maanrakennukselta saatiin lyhyellä varoitusajalla iso kone paikalle ja laatta rammeroitiin palasiksi.
Elokuun lopulle oli sovittu pidettäväksi ristiäiset, meillä kotona. Niinpä pääkuistin runko rakennettiin vanhan puretun tilalle ennätysajassa ja ristiäisvieraat saatiin vastaanottaa uudella (toki ihan keskeneräisellä) kuistilla. Loppurutistus oli huikea ja vielä lauantaina asennettiin kuistin ikkunoita ja ovia, kun sunnuntaina jo juhlittiin.
Ristiäisiä ennen rutistettiin myös yläkerrassa salin yläpuolelle tulevat vaatehuone ja vierashuone käyttökuntoon, jotta salista saatiin pois vierassänky ja porrasaulan kaapeista siirrettyjä vaatteita.


Syyskuussa työt jatkuivat takakuistin katon ja parvekkeen rakentamisella. Myös peltisepät aloittivat kuistien kattojen pellityksen.


Paikoilleen asennettiin uudet ovet ja ikkunat talon alakertaan. Ikkunat ja ulko-ovet sekä kuistien sisäovet tilattiin Tuuloksesta Puusepänliike Hanneksesta. Perinneikkunoiden aikaansaama muutos talon tunnelmassa niin sisällä kuin ulkona oli hurjan suuri!

Ikkunat on tiivistetty paikoilleen pellavariveellä.Seuraavana tehtiin loput hirrenvaihdot ja ulkoseiniin asennettiin tuulensuojalevyt. Sen jälkeen taloon tehtiin ympäri talon ristikoolaukset ja samalla ulkoseinät suoristettiin laudoitusta varten.
Lokakuussa päästiin aloittamaan vuorilaudoituksen tekemistä.

Ei kommentteja: