sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Löytöjä jokimakasiinista

Tässä talossa on ollut aikoinaan ainakin kuusi tulisijaa, mutta 60-luvun remontissa ne kaikki on purettu. Tuvassa lämmittää sentään nykypäivänäkin uudempaa tuotantoa oleva leivinuuni-puuhella.

Remontin rakennuslupakuviin arkkitehti piirsi varauksen viidelle uudelle uunille. Alakerran molempiin saleihin ja molempien kamareihin sekä yläkerran porrasaulaan yhden. Olemme ajatelleet, että rakentamisvaiheessa uuni laitettaisiin ainakin saliin ja salikamariin. Muihinkin huoneisiin ihan mielellään, mutta kustannussyistä ei ehkä kaikkia suunniteltuja kuitenkaan. 

Olemme miettineet minkälaiset uunit olisivat hyvät, mistä sellaiset löytäisi ja ennenkaikkea mistä löytyisi osaava tekijä! Hiukan olemme myös kauhistelleet vanhojen uunien hintoja. Iloinen uutinen oli, kun sukulaismies kertoi nuorena poikana purkaneensa ainakin tupakamarin vihertävää uunia äitinsä kanssa ja että silloinen isäntä, Teemun Aarne-ukki, oli tarkkana, että ehjänä on purettava. 

Emme vain millään keksineet missä ne kaakelit oikein voisivat olla! Kunnes taannoin Teemu ja isäni tutkimusmatkallaan löysivät kaakelipinot jokimakasiinin nurkasta siistissä pinossa. Kaakelit on haettava talteen lähiaikoina, kun makasiineille vievä tie vielä kestää ajamista, tänään ei kuitenkaan vielä koko pinkka lastattu, vaan tuotiin vain pari makupalaa sisälle tarkemmin tutkittavaksi.

Näyttäisi siltä, että pinkassa on ainakin kahden uunin kaakeleita. Toinen on vaaleanvihreä ja toinen kermanvaalea/vaalean keltainen. Jälkimmäinen on joskus maalattu beigeksi, mutta maali lohkeilevat pinnasta helposti. 

Voi kumpa kaikki palat olisi tallella, niin saisimme palautettua taloon alkuperäiset uunit!
 

Ei kommentteja: