sunnuntai 21. elokuuta 2016

Näyttää talolta taas

Ehdin nyt vihdoin viimein elokuussa päivittää erittäin tiiviit kuvapläjäykset rempan etenemisestä tänne blogiin. Ajastin raportit suunnilleen sille ajalle, jolloin toiminta on tapahtunut, joten uusia tekstejä löytyy toukokuultakin.

Yläkerran hurja muodonmuutos on edennyt siten, että elokuun ensimmäisellä viikolla valmistui koko talon osalta aluskate ja sen päälle tuleva harvalaudoitus. Harvalaudoitus ei itseasiassa ole mielestäni kovinkaan harva, vaan pikemminkin melko tiheä, koska sen päälle tulee joustava vanhanaikainen konesaumattu pelti.

Uusien kattorakenteiden tekeminen ei ollut aivan yksinkertainen juttu, koska kattoon tuli monenmoista kulmaa ja jiiriä. Varsinaisia kaaveleita on talossa kaksi. Yksi pitkien sivujen keskellä molempiin suuntiin. Näiden lisäksi taloon tulee kuusi kattoikkunanomaista kattolyhtyä, jotka pellitetään kokonaan osaksi vesikattoa. Lyhtyjen yläreunat ovat kaarevat, joten kirvesmiehet pääsivät hienosäätöhommin tässäkin.

Nyt tätä kirjoittaessa on peltikatosta ensimmäinen neljännes valmiina. Taloon tulevat jalkarännit, lukuisat jiirit ja erinäiset ilmanvaihtoon liittyvät tötteröt hidastavat työtä, mutta kyllä siitä valmista tulee, vaikka aikalailla käsityönä tehdääkin.


Talon hahmo alkaa hiljalleen heinäkuun lopulla muotoutua.
Pressuja on viritelty suuntaan jos toiseenkin tämän kesän aikana.
Takapihan profiili muuttuu entisestä ja tuntuu mukavalta, kun jatkossa yläkerrastakin pääsee tähyilemään pitkälle Paimionjokilaaksoon ja ilta-aurinkoon.
Päivän aikaansaannosten arviointia ja tulevan suunnittelua.
 

Talon taakse on ilmestynyt uusi piippu vanhan paikalle.


Sisätilatkin alkavat hiukan hahmottua.

Tässä vielä vanhan piipun tynkä paikoillaan.


Kattolyhtyihin tulevien 4-ruutuisten ikkunoiden karmit haettiin Tuuloksesta kiireesti heinäkuussa, kun havahduttiin siihen, että karmien olisi oltava paikoillaan kattolyhtyjen pellitystä tehtäessä.


Ilta-auringon valossa lintuperspektiivistä. Aluskatteena käytettiin hengittävää Tyvekiä.

Pellityksen osalta valmis neljännes.

Tänä viikonloppuna meillä oli nosturi vuokralla. Teemu asensi ja maalasi päätyjen ja kaavelien otsalaudat ja asensi kaaveleihin tuulensuojalevyt + niiden päälle koolaukset ulkolaudoitusta varten. Ikkuna-aukot levytettiin säänsuojauksen vuoksi umpeen, kunnes oikeat ikkunat saapuvat.
 
Tässä vielä keskikaavelin otsalaudat puuttuvat ja levytys on kesken.

Ketkä sitten ovat tämän kaiken takana?
  • Meillä on ollut kesäkuun alkupuolelta elokuun alkupuolelle kaksi huipun hyvää kirvesmiestä, Arto ja Riku, täysipäiväisesti töissä.
  • Lisäksi ajoitin oman lomani niin, että Teemu oli lapsenhoidolta vapaa remppahommiin oikeastaan koko kesän. Ja tekikin töitä kyllä useimpina päivinä aamuseiskasta iltayhdeksään tai jopa kymmeneen. Itse en ole juurikaan päässyt osallistumaan raksahommiin, vaan toiminut lähinnä kahvinkeittäjänä, ruoanlaittajana, Lennartin viihdyttäjänä ja jonkin verran työmaan siivoojana. Virallisesti Teemu on vielä hoitovapaalla leipätyöstä.
  • Katon pellityksestä vastaa raisiolainen Jussi Merisaari.
  • Isäni, eli meidän Pappa, on ollut silloin tällöin isona apuna työmaalla tai työmaan sivussa. Lisäksi äitini on ollut mukana hoitamassa Lennartia ja välillä Lennu on ollut mummulassa, niin meillä on ollut mahdollisuus tehdä Teemun kanssa yhdessä pidempää päivää. 
  • Satunnaisia tekijöitä tähän mennessä seuraavasti: 
    • Suurtehoimurin käyttäjät kahtena päivänä toukokuussa,
    • metsäkoneyrittäjä kahtena päivänä muutaman tunnin purkutöissä,
    • Hiab-yrittäjä kahtena päivänä muutaman tunnin nostamassa uusia "kurkihirsiä" paikoilleen,
    • Kaksi muuraria yhden päivän heinäkuussa muuramassa uutta tuvan piippua

Ei kommentteja: